De aantrekkende economie en het herstel van de arbeidsmarkt is vooral zichtbaar bij jongeren. De werkloosheid is het afgelopen jaar het sterkst gedaald voor 15- tot 25-jarigen in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.
Dat blijkt uit de arbeidscijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.
In april van dit jaar waren er 154.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar die geen baan hadden. Dat is een stuk minder dan de 196.000 jeugdwerklozen die er op het hoogtepunt waren in oktober 2013.
Het kabinet trok de afgelopen jaren zo’n 80 miljoen euro uit om meer jongeren aan een baan te helpen. Oud-Kamerlid Mirjam Sterk werd aangesteld als speciale ambassadeur voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen, al speelt de aantrekkende economie vermoedelijk ook een grote rol in het terugdringen van de werkloosheid onder jongeren.
Onder 25- tot 45-jarigen nam het aantal mensen zonder baan eveneens af vergeleken met een jaar eerder. Maar sinds september is het aantal werklozen tussen de 25 en 45 jaar nauwelijks veranderd. De werkloosheid onder 45- tot 75-jarigen blijft onverminderd hoog. Bovendien zijn relatief veel van de werkloze 45-plussers langdurig werkloos, aldus het CBS.
Werkloosheid stabiel
De werkloosheid voor de gehele beroepsbevolking bleef in april stabiel op 7 procent. Het CBS telde vorige maand 625.000 werklozen, gecorrigeerd voor seizoenseffecten. Zij waren beschikbaar voor en op zoek naar een baan, maar konden geen werk vinden. In maart bedroeg het werkloosheidspercentage ook 7. In februari was dit nog 7,2.
Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken "gaan we de goede kant op", maar blijft de werkloosheid veel te hoog. Hij vindt het vooral positief dat jongeren steeds meer profiteren van het economisch herstel. "Theoretisch gezien was dat wel te verwachten, maar het is toch prettig om het in de praktijk ook echt te zien gebeuren."
Beroepsbevolking krimpt
Vergeleken met de maand maart waren er in aantallen wel iets minder mensen werkloos. Maar ook de beroepsbevolking nam weer in omvang af. Deze krimpt al sinds begin dit jaar. Volgens het statistiekbureau zijn er nu minder mensen die de arbeidsmarkt betreden dan verlaten.
In de tweede helft van vorig jaar nam de beroepsbevolking nog vrijwel voortdurend in omvang toe doordat meer mensen beschikbaar kwamen en op zoek gingen naar werk.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl